Ċirilica / Latinica

Muzika
Lovacki savez RS

Prijava
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas16
mod_vvisit_counterJuče214
mod_vvisit_counterOve sedmice638
mod_vvisit_counterProšle sedmice5464
mod_vvisit_counterOvog mjeseca638
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca10452
mod_vvisit_counterUkupno634326
Cir lat

Završena sezona lova srndaća za 2011. godinu

alt

Još jedna sezona lova na srndaća u Lovačkom udruženju "Motajica" Derventa završena je uspješno, uz odstrel srndaća sa dobrom trofejnom vrijednosti i što je najvažnije bez bilo kakvih incidenata sa aspekta bezbjednosti učesnika u lovu iako su dozvole za lov izdate za 186 članova udruženja.

 

 

Na osnovu prijava odstrela od strane članstva može se zaključiti da je planirana kvota odstrela  srndaća za članove udruženja za lovnu 2011/2012 godinu u potpunosti ispunjena pošto je evidentiran odstrel  86 srndaća, što je za cca 5 posto više u odnosu na planirano Godišnjim planom korišćenja lovišta za ovu lovnu sezonu.

Trofejna vrijednost do sada predatog rogovlja srndaća je bolja u odnosu na prethodnih šest lovnih sezona jer je Komisija za ocjenu trofeja udruženja ustanovila da su dva trofeja u vrednosti srebrne medalje a četiri trofeja u vrednosti "bronze", s tim da ima veći broj trofeja vrednosti oko 100 CIC poena.

Šampion alt alt

Treba napomenuti da je ove godine od strane lovaca primijećen nešto veći postotak srndaća u "bastu" u odnosu na prethodne lovne godine pa se među lovcima polemisalo da li su navedena grla u kategoriji tzv. "škarta" ili je u pitanju "kašnjenje u razvoju" zbog meteoroloških faktora. Vezano za ovu dilemu udruženje će tražiti razjašnjenje od eminentnih lovnih stručnjaka te potrebne informacije dostaviti lovcima.

Takođe, primijećena je pojava češćeg ranjavanja divljači (što se naravno može desiti i iskusnim lovcima vrsnim strijelcima) a koja u dosta slučajeva nije pronađena ili je pronađena u fazi raspadanja. Pored slučajeva koji se mogu smatrati opravdanim, kod određenog broja lovaca razloge treba tražiti i u prevelikoj želji za odstrel, upotrebi karabina koji nisu "upucani", gađanje srndaća na prevelikoj udaljenosti, gađanje divljači putem "optike" bez upotrebe naslona, lov isključivo pretraživanjem terena, gađanje divljači "u trku", eventualno korišćenje vojne municije, neznanju u rukovanju oružjem i nedostatku lovačke etike i sl. U cilju smanjenja ove negativne pojave u narednoj lovnoj sezoni udruženje će prvenstveno insistirati na izgradnji visokih čeka, provjeri oružja prije početka lova (tehničke ispravnosti, ugrađenosti optičkog nišana i "upucanosti karabina) i edukaciji lovaca na upotrebi oružja i ocjeni kvaliteta (trofejne vrijednosti) divljači  u lovištu.

Pored toga, prije početka lovne sezone bilo je nekoliko slučajeva "borbe" za dodjelu određenih zona lova, iako su ove lovne sezone za lov bile otvorene sve zone lova srneće divljači, što daje zadatak organima udruženja da jasno i detaljno regulišu uslove lova srneće divljači u lovištu udruženja. Prije svega Upravni odbor će insistirati da se poveća broj zona lova srneće divljači, propiše broj i kvalitet lovnih objekata (visoke čeke, hranilišta, solišta i pojilišta) koji trebaju biti izgrađeni za svaku zonu lova srneće divljači, ), te količina i vrsta hrane koju treba unijeti u određenu zonu, što će biti osnovni uslovi koji trebaju ispunjeni da bi u istoj mogao biti izvođen lov srndaća. Ovim mjerama će se postići da svi ravnopravno učestvuju u aktivnostima na uzgoju i zaštiti divljači a oni koji nisu za to spremni imaće problem  dobijanja dozvole za lov u određenoj zoni. 

Isto tako udruženje će se i dalje, naravno uz neizbježnu pomoć članova udruženja, građana i policije, angažovati na sprečavanju šteta na divljači usled krivolova i lovokrađe, naročito srneće divljači, jer su nastale štete  veoma velike, vrijednosti i do više desetina hiljada maraka. Tokom ove godine imali smo tri slučaja neposredne pomoći članova našeg udruženja lovočuvarskoj službi udruženja na otkrivanju počinioca nezakonitog lova, usled čega su pokrenuti odgovarajući postupci za krivičnu, prekršajnu, odnosno disciplinsku odgovornost. Lovci koji su učestvovali u navedenim akcijama, što je za svaku pohvalu i primjer, skromno su u znak zahvalnosti nagrađeni od strane udruženja iako one nikako ne mogu biti nadoknada za neugodnosti sa kojima se isti susreću tokom i posle navedenih akcija. Vrijednost pomoći navedenih članova udruženja je još veća kada se uzme u obzir da su isti neopravdano izloženi verbalnim sukobima sa počiniocima nezakonitog lova,  pa čak  i da postaju predmet disciplinskog postupka u udruženju na zahtjev onih koji su uhvaćeni u očitom krivolovu i sl.)

Velike štete na divljači nastaju zbog stradanja srneće divljači u saobraćaju tako da je tokom kalendarske 2010. godine utvrđeno stradanje 51 grla na saobraćajnicama na području opštine Derventa, čime se šteta udruženju procjenjuje na iznos od cca 150.000. KM. Ovaj problem udruženje je u dosadašnjem periodu pokušavalo riješiti podnošenjem zahtjeva za postavljanje većeg broja znakova opasnosti "Divljač na putu" , predlozima za izmjene zakonskih propisa o osiguranju učesnika u saobraćaju i propisa o bezbednosti u saobraćaju  ali od strane nadležnih institucija još nismo imali razumijevanja za ovaj problem. Posebno teška situacija po udruženje nastaje kada se građani obrate udruženju sa zahtjevom za nadoknadu štete na vozilima koji su se u dosadašnjem periodu kretali u iznosu od 2.000. KM do 16.000. KM, čija bi realizacija dovela do ugrožavanja izvršenja planskih aktivnosti udruženja na uzgoju i zaštiti divljači.

 

Pored šteta nastalih na divljači imamo i sve češće zahtjeve vlasnika poljoprivrednih parcela zasijanih žitaricama za nadoknadu štete koju  nanosi divljač, uglavnom divlja svinja, u cilju čijeg smanjenja je udruženje izdvojilo sredstva za prihranu ove divljači znastom hranom (kukuruzom) u područjima gdje je pojava šteta bila najčešća. Uzimajući u obzir činjenicu da navedena područja nisu prenaseljena divljom svinjom i da navedena divljač ima veliki prečnik  kretanja ( i do 40 kilometara dnevno),  vlasnicima navedenih parcela je sugerisano da zaštitu svojih usjeva unapređuju tretiranjem sjemena prije sjetve sa poznatim hemijskim sredstvima, te upotrebom elektronskih čuvara i raznih plašila za divljač, s tim da će i udruženje preduzeti mjere kao što je dodatna prihrana divljači u lovištu, po potrebi svođenje brojnosti divljači na predviđeni kapacitet lovišta i dr.

 

Pored rešavanja napred navedenih pitanja na realizaciji lova srneće divljači, sprečavanju nezakonitog lova, sprečavanju šteta na divljači i šteta od divljači, udruženje će se u narednom periodu angažovati i na razvoju lovnog turizma na području našeg lovišta u koju svrhu je uz pomoć nadležnog ministarstva i opštine Derventa krajem maja već završen jedan projekat ruralnog turizma i podnešena jedna aplikacija za donatorska sredstva koja zajednički dodjeljuju  donatorska organizacijia UNDP i opština Derventa kojom je predviđeno kompletno uređenje komercijalnog lovišta u svrhu turističkog lova najvećim dijelom srneće ali i ostalih vrsta divljači.

 

                                                                                                            Predsjednik udruženja

                                                                                                              Miodrag Đeorđić